Podcastserie 'De andere helft' 2023

Portret van Hélène van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild, 1896 (detail). Portret van Hélène van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild, 1896 (detail). Voor het dubbelportret waarvan het deel uitmaakt zie onder.

In de Nederlandse kunsthistorische wereld is een grote inhaalslag gaande. Tot recent bestond de kunsthistorische canon voornamelijk uit mannen, en was het onderzoek en het verzamel- en tentoonstellingsbeleid ook in hoge mate op die mannen afgestemd. Maar inmiddels wordt op alle niveaus de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis geïnventariseerd, onderzocht en zichtbaar gemaakt en breidt het museale aankoopbeleid zich in toenemende mate ook tot werk van vrouwen uit.

Deel van deze verheugende ontwikkeling vormt het onderzoek De andere helft. Het aandeel van vrouwen in de Nederlandse kunstwereld, een samenwerkingsproject van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, de Universiteit van Amsterdam en het het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. In dit project wordt de rol van vrouwen in de kunstwereld, in het bijzonder in museale collecties in Nederland (1780-1980), nader onderzocht.

Binnen dit project richt het RKD zich op de rol van vrouwelijke verzamelaars in de kunstwereld. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn te beluisteren in de RKD-podcast Kroniek Kunstgeschiedenis, waarin jonge kunsthistorici in gesprek met podcastmaker Caspar Stalenhoef een aantal vrouwelijke verzamelaars aan de luisteraar voorstellen.

 

Dubbelportret van Hélène van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild, 1896. Fotograaf onbekend.

Verkoopcatalogus 100 Works of Art from the collection of Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar (Amsterdam: Christie’s, 1998) 14

 

In 2023 zijn in deze serie podcasts verschenen over:
- Margaretha Boellaard (1795-1872) door Anne Linde Ruiter
- Betsy Westendorp-Ozieck (1880-1968) door Martine Bontjes
- Lucretia Johanna van Winter (1785-1845) door Shannon van Essen

Nog op de rol staat Hélène van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild (1863-1947) door Elles Kromhof.
 
De WDF heeft bijgedragen aan de kosten van deze serie.

Aanvullende informatie

  • Gepubliceerd: 19 december 2023
Laatst aangepast: 22 december 2023

Wilhelmina Drucker