Documentaire over Els Borst 2023

Poster van 'Something Els' (2024) Poster van 'Something Els' (2024)

Op 8 februari 2024 zal het tien jaar geleden zijn dat Els Borst (1932-2014), arts, hoogleraar, en van 1994 tot 2002 voor D66 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werd vermoord. Om dat moment te markeren bereidt de Stichting Ogen Open een documentaire voor over de politieke erfenis van Els Borst.

Els Borst heeft altijd een zekere distantie bewaard tot de vrouwenbeweging. Toch kon zij zich als minister van VWS bij gelegenheid zonder omhaal uitspreken voor de feministische zaak. Zo verklaarde zij in een toespraak tot de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Artsen in 2001 dat een beroepsvereniging van vrouwelijke artsen op zou moeten komen voor vrouwenrechten en haar stem moest verheffen tegen vrouwenmishandeling, vrouwelijke genitale verminking of het schenden van het beslissingsrecht van vrouwen over de eigen voortplanting. Deze opvatting bracht zij in 2002 op een beslissende manier in de praktijk toen zij de afvaart van de allereerste abortusboot van Women on Waves rugdekking gaf door in de Kamer te bevestigen dat een overtijdbehandeling op een boot die onder Nederlandse vlag voer geheel legaal was.

De WDF draagt bij aan de productiekosten van de documentaire.

De erfenis van Els Borst, door Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn, is op donderdag 8 februari 2024, de tiende sterfdag van Els Borst, uitgezonden op NPO2 (BNNVARA).

Aanvullende informatie

  • Gepubliceerd: 29 december 2023
Laatst aangepast: 01 april 2024

Wilhelmina Drucker