Actueel

 

Symposium '1915: Feminisme in oorlogstijd'

Amsterdam, 15 december 2015

In het heetst van de strijd voor het vrouwenkiesrecht was de wereldoorlog uitgebroken. In reactie daarop hadden Nederlandse feministen en andere vrouwen die het staatsburgerschap ambieerden, zich gemobiliseerd tegen oorlog en militarisme. Bekend is het internationale congres in Den Haag van vrouwen uit de vrouwenkiesrechtbeweging in het voorjaar van 1915.
Minder bekend is dat socialistische vrouwen hen met een manifestatie in Amsterdam bijna een maand vóór waren. En geheel onbelicht is het initiatief van de toen 67-jarige feministe Wilhelmina Drucker. Zij was als altijd wars van het toeschrijven van een speciale maatschappelijke bestemming (zoals huisvrouw- en moederschap) en specifieke eigenschappen (zoals vreedzaamheid) aan vrouwen, maar wel een fel tegenstandster van oorlog. Met dit symposium wil de WDF, in de geest van Wilhelmina Drucker, een kritische bijdrage leveren aan de waterval van herdenkingsactiviteiten waarin de rol van vrouwen nauwelijks aan de orde komt en als al, dan alleen clichématig en selectief.

Programma:

14.30-14.45 uur:   

Inloop

14.45-15.00 uur:     

Welkom door Marjan Schwegman, directeur van het NIOD en Myriam Everard, voorzitter van de WDF

15.00-15.30 uur:

Lezing door Myriam Everard: Conflicten over oorlog en vrede. Het Internationaal Congres van Vrouwen in Den Haag

15.30-16.00 uur:

Lezing door Ulla Jansz: Geen oorlog, wel strijd. Socialistische vrouwen eisen vrede

16.00-16.30 uur:

Lezing door Marianne Braun: Het antimilitarisme van Wilhelmina Drucker. Burgerlijke ongehoorzaamheid, democratische politiek en het moederschap als schijnvertoning

16.30-16.45 uur:

Lancering van het vernieuwde Wilhelmina Drucker webmonument door Pieter Kiewiet de Jonge

16.45-17.45 uur: Borrel ten afscheid van Mieke Aerts, eerste Wilhelmina Drucker hoogleraar, die per 1 mei 2015 hoogleraar Moderne politieke geschiedenis van Nederland aan de Universiteit van Amsterdam is geworden.

 


VERSCHENEN: tweede druk Van vrouwen, vrede en verzet

 

van vrouwen vrede en verzet 2e druk

 

In november 2015 is de tweede, uitgebreide druk verschenen van Bart de Cort, Van vrouwen, vrede en verzet. Selma Meyer (1890-1941) en haar Holland Typing Office.

Uit deze nieuwe druk blijkt dat Selma Meyer in nog meer sociale bewegingen actief was dan tot nu toe bekend. Daarnaast bevat deze uitgave de volledige correspondentie van, aan en over Meyer in de periode 1940-1941, die na het verschijnen van de eerste druk (Amsterdam 2013) werd gevonden.

Uitgever: Bart de Cort via Lulu (Raleigh NC, USA)

Voor meer informatie, zie de website van de uitgever.


 

Laatst aangepast: 05 juli 2017
Meer in deze rubriek: « Webmonument Projecten »

Wilhelmina Drucker