Woensdag 14 november 2018: boekpresentatie Sekse. Een begripsgeschiedenis

Eerste exemplaar overhandigd aan Niek van Sas Eerste exemplaar overhandigd aan Niek van Sas Foto: Marijke Mossink

Op woensdag 14 november 2018 verschijnt Sekse. Een begripsgeschiedenis, onder redactie van Myriam Everard en Ulla Jansz. De bundel vormt deel 1 van de nieuwe serie die het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis met Sekse start – JVG Xtra – en wordt uitgegeven bij Verloren in Hilversum.

Sekse omslag 150x211pxIn Sekse, resultaat van een multidisciplinaire samenwerking van 16 onderzoekers en 1 fotograaf, wordt de geschiedenis verkend van wat in het Nederlands traditioneel is aangeduid als sekse, kunne, geslacht, en tegenwoordig vooral gender heet. Deze begripsgeschiedenis, die de periode bestrijkt vanaf de zeventiende eeuw tot heden, laat zien dat een op het oog zo natuurlijke categorie aks sekse niet door de eeuwen heen zichzelf gelijk is gebleven en tot op de dag van vandaag van inhoud en belang verandert.

In een tijd waarin het begrip gender zo’n grote verandering in het denken, ervaren en doen van sekse heeft ingeluid, biedt Sekse stof tot de broodnodige historische reflectie.

 

Programma

15.00

Inloop

15.30

Welkom en introductie op Sekse door Myriam Everard

15.45

Eerste reacties op Sekse door Mirjam de Baar (Universiteit Leiden), Marleen Reichgelt (Radboud Universiteit Nijmegen), Geertje Mak (Universiteit van Amsterdam), Henk de Smaele (Universiteit van Antwerpen)

16.45

Marjan Groot (redactie JVG)

16.50

Presentatie eerste exemplaar aan Niek van Sas (emeritus Universiteit van Amsterdam)

17.00

Borrel

 

Plaats

Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam

Bushuis/Oost-Indisch Huis, VOC-zaal

Kloveniersburgwal 48, Amsterdam

Tijd

15.00 – 18.00 uur

Aanvullende informatie

  • Gepubliceerd: 12 november 2018
Laatst aangepast: 11 januari 2019

Wilhelmina Drucker