Zondag 3 mei 2020: Truus’ Children op NPO2

Affiche van de film Truus' Children (naar de animaties van May Kindred Boothby) Affiche van de film Truus' Children (naar de animaties van May Kindred Boothby)

Op zondag 8 maart 2020, Internationale Vrouwendag, vond in EYE in Amsterdam de première plaats van Truus’ Children, een documentaire van Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn. In deze documentaire wordt het ongelofelijke verhaal verteld van Truus Wijsmuller (1896-1978), die vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van duizenden Joodse kinderen redde. In de documentaire komen 21 van die kinderen van toen aan het woord. Meer over de documentaire hier. De WDF leverde een bijdrage aan de film door een gericht onderzoek in de archieven van het NIOD naar de namen van de kinderen te subsidiëren. 

Als gevolg van de corona-lockdown kon de film na de première niet meer vertoond worden. Daarom is het verheugend dat op zondag 3 mei 2020, in de aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding, de documentaire onder de Nederlandse titel ‘De kinderen van Truus’ in een verkorte versie van 60 minuten op de Nederlandse televisie te zien zal zijn (NPO 2, 20.20 uur). 

Integrale vertoningen, in Nederland en het buitenland, liggen in het verschiet.

Aanvullende informatie

  • Gepubliceerd: 14 april 2020
Laatst aangepast: 30 april 2020

Wilhelmina Drucker