Slide background

Op deze pagina is een aantal Nederlandse en buitenlandse links bijeengebracht die nuttig kunnen zijn, of informatief, of gewoon aardig om eens te zien. Vooral de buitenlandse websites die op een of andere wijze iets zichtbaar maken van de geschiedenis van de vrouwenbeweging daar ter lande, doen verlangen naar meer Nederlandse equivalenten.


Nederland

Wilhelmina Drucker in de IAV-collectie in Atria:

(1) Archief Wilhelmina Drucker, samengesteld uit verspreide archiefstukken

(2) Evolutie digitaal: de keuze ‘Tijdschriften behalve onderstaande’ uitvinken.

 

Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA), met een lemma over Wilhelmina Drucker die daar haar officiële geboortenaam Lensing draagt, plus lemma’s over een aantal, ook niet-socialistische, feministen. Wil je die vinden, dan moet je wel de namen al kennen.

 

Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN), met een lemma over Wilhelmina Drucker, die ook hier de naam Lensing draagt, plus lemma’s over een aantal feministen. Ook hier geldt: wil je die vinden, dan moet je wel de namen al kennen.

 

De Gerritsencollectie, in de Verenigde Staten (waar de boeken van Carel Victor Gerritsen en zijn echtgenote Aletta Jacobs zich sinds 1904 bevinden) gedigitaliseerd als ‘The Gerritsen Collection of Aletta H. Jacobs’, te gebruiken via de website van:

(1) Atria, Amsterdam (tegen betaling van een extra abonnement dat ook toegang geeft tot andere relevante databestanden),

(2) bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen (ter plaatse; zie ook in pdf),

(3) Koninklijke Bibliotheek Den Haag (alleen voor leden).

 

Red een portret: de fotocollectie van Jacob Merkelbach, online gezet door het Stadsarchief Amsterdam. Zoeken kan onder meer op naam, op adres, of op trefwoord: onder ‘vrouwenrechten’ de feministen die zich bij Merkelbach hebben laten fotograferen, onder ‘stropdas’ de vrouwen met een das, enz.


België

Webtentoonstelling ‘Vrouwen in de geschiedenis van België’, gezien vanuit het gezichtspunt van feministe Léonie La Fontaine (1857-1949), samengesteld door het Mundaneum in Mons.


Denemarken

KVINFO: Danish Centre for (Research and Information on) Gender, Equality and Diversity (in Denmark, Middle East and North Africa), met een website over de geschiedenis van de Deense vrouwenbeweging (in het Engels), een over 100 jaar vrouwenkiesrecht, 1915-2015 (in het Deens) en een biografisch portaal (in het Deens).


Duitsland

FrauenMediaTurm, Keulen: centrum waar de herinnering aan de vrouwenbeweging levend wordt gehouden, met o.a. een beeldbank en gedigitaliseerde literatuur over de vrouwenbeweging (internationaal), plus het tijdschrift Emma digitaal.


Engeland

Een bijzondere website is de Engelse erfgoedsite Historic England, met speciale aandacht voor Women's History: over de geschiedenis van vrouwen in het Engelse erfgoed (huizen, parken, schepen etc.). Een interessante doorklikmogelijkheid is ook naar de behuizingen die in de geschiedenis van de vrouwenkiesrechtbeweging een rol speelden, én naar de zogeheten ‘suffragette trees’.

Woman and her Sphere: blog van onafhankelijk onderzoeker en boekhandelaarster Elizabeth Crawford, met als zwaartepunt vrouwen en boeken (en een enkele broche) uit de vrouwenkiesrechtstrijd.


Frankrijk

Muséa: virtueel museum, ingericht vanuit de Universiteit van Angers, waar ook de Archives du Féminisme gehuisvest zijn.

Muséa heeft inmiddels een serie tentoonstellingen georganiseerd die nog tot eind 2015 te zien zijn, bijvoorbeeld over de radicale kiesrechtfeministe Cécile Brunschvicg (1877-1946), of over de Franse vrouwenkiesrechtstrijd.


Oostenrijk

Ariadne: das frauenspezifische Wissensportal an der Österreichischen Nationalbibliothek, met als een van de Ariadne-Projekte: Frauen in Bewegung 1848-1938. Onder ‘Personen’ o.a.: Auguste Fickert (1855-1910), vroege medewerkster van Evolutie, maar niet Ottilie Turnau, eveneens zo’n vroege medewerkster. Onder  ‘Vereine/Organisationen’ o.a.: Allgemeiner Österreichischer Frauenverein (1893-1919), waarvan Auguste Fickert een van de oprichtsters en de eerste presidente was, en Ottilie Turnau (geen nadere gegevens) lid van het eerste bestuur.


Zweden

KvinnSam: National resource library for gender studies at Gothenburg University Library, met verschillende historische portalen, waarin, via Swedish Women’s Struggle for Suffrage - Biographies: een (nogal saai) portret van Lydia Wahlström (1869-1954). Op de verbazingwekkende website ‘The history of Nordic women’s literature’, waarnaar de Götenburgse bibliotheek verwijst met o.a. dit YouTube-filmpje, vinden we Lydia Wahlström terug, en hoe!


Verenigde Staten

Not For Ourselves Alone: The Story of Elizabeth Cady Stanton and Susan B. Anthony, documentaire over de Amerikaanse vrouwenkiesrechtpioniers Elizabeth Cady Stanton (1815-1902) en Susan B. Anthony (1820-1906) door Ken Burns en Paul Barnes (1999).

 

Bad Romance: Women’s Suffrage, videoclip naar Lady Gaga’s Bad Romance door Tim Alden Grant, uitgebracht door Soomo Publishing (2012), bedoeld als hommage aan de Amerikaanse kiesrechtstrijdster Alice Paul (1885-1977).

 

Women of Protest: Photographs from the Records of the National Woman’s Party: becommentarieerde presentatie van foto’s uit het archief van de National Women’s Party door de Library of Congress.

 


wdf tegels beelden wd 1865 wdf tegels beelden 1897 wdf tegels beelden kiesrechtdiner 1908
wdf tegels beelden wd 1913 zj wdf tegels beelden groepsportret 1913 wdf tegels beelden betooging 1913
wdf tegels beelden drucker claes 1917 wdf tegels beelden drucker 70 1917

wdf tegels beelden wd versluys poelman 1919

 

 

Aanvullende informatie

  • Gepubliceerd: 15 december 2015
Laatst aangepast: 02 september 2019
Meer in deze rubriek: Publicaties »

Wilhelmina Drucker