Huis te Lande, eerste tuinbouwschool voor meisjes 2020

Leerlingen aan het werk in de tuin van Huis te Lande, 1918. Leerlingen aan het werk in de tuin van Huis te Lande, 1918. Stadsarchief Delft.

In oktober van dit jaar is de geschiedenis verschenen van de eerste (en enige) middelbare tuinbouwschool voor meisjes, die in 1907 werd geopend in de villa Huis te Lande in Rijswijk, een villa die een van de oprichtsters, Jacoba Hingst, speciaal met dit doel had laten bouwen. Het initiatief tot de tuinbouwschool nam zij samen met Cornelia Pompe, nadat zij ter voorbereiding aan de Universiteit van Leiden samen biologie hadden gestudeerd. Het idee voor deze school was geboren op de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (Den Haag 1898), waarbij zij direct (Pompe) of indirect (Hingst, via haar zuster, de kiesrechtfeministe Aletta Hingst) betrokken waren, en wel bij de organisatie van de afdeling ‘Bloemenvak’.

Deze feministische ontstaansgeschiedenis en de verdere lotgevallen van Huis te Lande, dat  tot 1991 een particuliere school bleef, worden beschreven in Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw. Middelbare tuinbouwschool voor meisjes, uniek in Nederland, geschreven door Frans Holtkamp en uitgegeven door de Stichting Rijswijkse Historische Projecten.

De WDF droeg bij aan de productiekosten.

Aanvullende informatie

  • Gepubliceerd: 13 oktober 2020
Laatst aangepast: 14 oktober 2020

Wilhelmina Drucker